16

Champagne a tósztok itala. Számos országban világszerte, a dugó pukkanása és a pezsgőspoharak koccanása jelzi az egybegyűlteknek, hogy valaki valami kedveset, vicceset, elgondolkoztatót, netalán fontosat fog mondani. Az alábbiakban 10 híres, Champagne-nyal kapcsolatos idézetetet osztunk meg Önökkel, többek között Brigitte Bardot, James Bond és Madame Pompadour tolmácsolásában.

„I only drink Champagne on two occasions, when I am in love and when I am not.”   –   „Csak két esetben iszom Champagne-t, mikor szerelmes vagyok, és mikor nem vagyok.”

Coco Chanel, francia divattervező

„Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right.”   –   „Bármiből is túl sok az rossz, de Champagne-ból túl sok, az pont jó.”

F. Scott Fitzgerald, amerikai regényíró és novellista

„There comes a time in every woman’s life when the only thing that helps is a glass of champagne.”   –   „Minden nő életében egyszer eljön az a pillanat, mikor csak egyetlen dolog segíthet, egy pohár Champagne.”

Bette Davis, amerikai színésznő

„Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne !”   –   „Ne feledjék Uraim, nem csak Franciaországért harcolunk, hanem Champagne-ért is !”

Winston Churchill, Nagy-Britannia miniszterelnöke

17

„Champagne is the one thing that gives me zest when I feel tired.”   –   „Champagne az egyetlen dolog, ami energiával tölt fel, mikor fáradt vagyok.”

Brigitte Bardot francia színésznő, énekes és modell

„Come quickly, I am tasting the stars!”   –   „Gyertek gyorsan, a csillagokat ízlelem!”

Dom. Pierre Pérignon, francia bencés szerzetes

„I drink Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes, I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it if I am. Otherwise I never touch it – unless I’m thirsty.”   –   „Champagne-t iszok, ha boldog vagyok, és akkor is, ha szomorú. Ezt iszom néha, ha magányos vagyok. Ha társaságban vagyok, egyenesen kötelezőnek tartom. Kóstolgatom, ha nem vagyok éhes, és kortyolom, ha igen. Egyébként hozzá sem nyúlok – kivéve, ha szomjas vagyok.”

Lily Bollinger, a Bollinger Champagne Ház tulaja, Champagne történelmének egyik „nagyasszonya”

„Maybe I misjudged Stromberg. Any man who drinks Dom Perignon ´52 can´t be all bad.”   –   „Lehet, hogy félreismertem Stromberg-et. Akárki, aki ’52-es Dom Perignon-t iszik, nem lehet velejéig romlott.”

Roger Moore, James Bond szerepében

„Champagne is the only wine that enhances a woman’s beauty.”   –   „Champagne az egyetlen bor, amely fokozza a nő szépségét.”

Madame Pompadour, XV. Lajos király szeretője

„My only regret in life is that I didn’t drink enough Champagne.”   –   „Csak azt sajnálom az életben, hogy nem ittam elég Champagne-t.”

John Maynard Keynes, angol közgazdász

18