Első Francia Pezsgők Champagne Vacsora

2016. november 24-én került megrendezésre az első Francia Pezsgők Champagne Vacsora, aminek a belváros szívében lévő Kárpátia Étterem adott helyet. Az első vacsorán a Philipponnat Ház legkiválóbb tételei kerültek terítékre. Az elegáns, reneszánsz hangulatot idéző étterem tökéletesen adta vissza a Philipponnat Ház Champagne-jainak 1522-ig visszanyúló tradicionális hangulatát. A vacsora 6 fogása közül nem hiányozhatott a tengeri ízvilág mellett a krémes articsóka leves, sem a rosé kacsamell. nagy megtiszteltetésünkre a tételeket a Philipponnat Ház képviselője, Monsieur Antoine de Boysson prezentálta. Lebilincselő élmény volt hallgatni egy közel 500 éves tradícióval rendelkező Ház nagy tudású szakértőjét, aki tökéletes szakmai felkészültség mellett, finom humorral fűszerezve vezette le az estét. A vacsorát aperitifként egy Royale Réserve Bruttal indítottuk, amely a ház stílusának legtisztább megnyilvánulása. Első pillanatban a szőlő virág illatát lehetett felfedezni egy kis hársfával és friss pirított kenyérhéjjal fűszerezve. Ízlelés közben már kellemesen érződik a gazdag gyümölcsös ízvilág. Az előételt a Ház Royale Réservé Non Dosé tétele kísérte. Tagadhatatlan bizonyítéka, hogy egy cuvée-t egyszerűen is lehet élvezni. A tétel dosage nélkül készült, hogy a Champagne karakterét a maga teljességében és tisztaságában élvezhessük. Illatában ismét felfedezhettük a hársfát és a szőlő virág illatát. Ízvilágában azonban már a citrusok voltak az erősebbek. Az első illatok a nyarat idézték. Nyári gyümölcsök cseresznye, szamóca. Ízlelésnél a gyümölcsösség azonnal teljessé vált és a gyümölcsök teljes ízvilága megjelent. A negyedik tétel a Grand Blanc, egy Chardonnay cuvée a Champagne borvidék legjobb krétás terroir-jairól. Az illat könnyedséget és eleganciát sugall. Az első korty testes jó ásványossággal, tökéletesen hangolt mandarinos és grapefruitos jegyekkel. Az ötödik tétel egy évjáratos Blanc de Noirs 2008-ból. Antoine de Boysson egyik kedvence. Úgy jellemezte, hogy a tökéletes Pinot Noirs tökéletes megtestesítése Champagne palackban. Maga a tökéletesség. A klasszikus kifejezése Pinot Noirs, fűszeres, borsos jegyei keverednek az akác méz intenzív, komplex illatával. Lezárásként a desszerthez Sublime Réserve 2005 Sec társult. Barack, mangó, körte illata keveredett enyhe pirítós és méz illattal. A desszert mellé egy izgalmas Sabrage bemutatót is kaptunk. A “sabrage” egy különleges pezsgő nyitási technika, amikor is a pezsgő nyakán egy kést vagy kardot végig vezetve, egy határozott mozdulattal lecsapjuk a palack nyakát. Antoine de Boysson élvezetes vacsora és Champagne prezentációját a résztvevők nagy figyelemmel és a vacsora végére oldott hangulatban élvezték. Köszönjük mindenkinek a részvételt és hamarosan folytatjuk, amikor is egy újabb Ház jeles képviselőjét látjuk vendégül.