Számos generáción át, a termelők oly sokféle, különböző módon kifejező Champagne-t alkottak, ahány féle szőlőültetvény létezik. Arra törekednek, hogy a terroir személyiségét, legkiválóbb tulajdonságait hozzák felszínre, mindezt pedig a hagyományos termelési technikák alkalmazásával érjék el, amely a minőséget és a környezet védelmét helyezi előtérbe. Miközben a legtöbb publikáció, ami a Champagne-ról megjelenik, a nagy, jól ismert házakat promotálja, találunk néhány csodálatos kistermelőt is, akik igen sokat tettek és tesznek le az asztalra, és kiváló kézműves Champagne-okkal örvendeztetik meg a fogyasztókat. Több mint 15.000 kistermelőt tartunk számon, akik a szőlészetek kb. 90%-át birtokolják. Pár házat, akiket különféle okok miatt különlegesnek találtunk, most bemutatunk Önöknek.

 

philipponnat-logo2

A Revue Du Vin De France értékelése szerint, az 50 legjobb Champagne Ház toplistáján Philipponnat az előkelő 13. helyen áll. A Házat Pierre Philipponnat alapította 1910-ben, de a Philipponnat család története egészen 1522-ig nyúlik vissza, mélyen gyökeret verve Aÿ és Mareuil-sur-Aÿ történelmében. 1935-ben Pierre Philipponnat megvette a cég büszkeségét: egy 5,5 hektáros dűlőt, a Clos de Goisses-t. A céget ma Charles Philipponnat igazgatja, aki kiváló módon kezeli a kiváló szőlőket, és pezsgőiben fellelhetjük egyéniségét és sármját. A Champagne-ok egytől egyig teltek, élénken gyümölcsösek, jellegzetesen friss egres tónussal illatukban, ami a Pinot Noir szőlő dominanciájának köszönhető. A Ház prestige cuvée-jét, a Clos de Goisses-t  a világ egyik legjobb Champagne-aként tartják számon.

ph_1

 

 

unnamed (3)

Az Aÿ-ban található Ház, melyet Guy és Thérèse Dauby alapított 1956-ban, kis mérete ellenére nagy presztízsnek örvend. A birtokot ma Francine Dauby és lánya, Flore igazgatják. A természetet tiszteletben tartva művelik a szőlőt, elegáns és virágos karakterrel bíró Champagne-t készítve. A ház logójában megjelenő pipacs ezt a filozófiát szimbolizálja. A borok mind jól strukturáltak és érésük során kibontakoztatják kellemes terroir karakterüket.

d1

 

 

dr12

A Revue Du Vin De France értékelése szerint, az 50 legjobb Champagne Ház toplistáján Drappier a 24. helyen áll. A családi vállalkozás 1808-ban alakult, a Troyes-hoz közeli Urville településen, és mind Franciaországban, mind külföldön nagyra értékelt Champagne-t kínálnak, amit a 60 országba irányuló export is bizonyít. Érdemes megemlíteni a Ház Charles de Gaulle cuvée-jét, ami annak a híres történelmi személyiségnek a tiszteletére készült, aki különösen szerette a DRAPPIER Champagne-t. A Házra jellemző legfőbb karakter, a Pinot Noir szőlő, ami a szőlészet 70%-át adja. A Ház egy másik vonása, hogy minimális szulfitot adnak a Champagne-hoz, hogy minél természetesebb pezsgőt készítsenek. Széles választékot kínálnak, nemcsak a különböző Champagne típusokat tekintve, de az elérhető palack méreteket is figyelembe véve, ami a 2 deciliteres palacktól a 30 literes palackig, az összes létező méretet felöleli.

dr1

 

 

unnamed-(2)

Az Infinite Eight megszületése 2 férfi találkozásának az eredménye, akiket a borok, és azon túl is a Champagne szenvedélye ihletett meg. Az egyik, egy kitanult szőlőtermelő, akinek családja hosszú idők óta gyökeret vert Champagne-ban, úgy dönt, hogy átveszi és feleleveníti az 1970-ben beszüntetett családi vállalkozást. A másik, akit múlhatatlan szenvedély hajt a Champagne régió, illetve ezen borai és történelme iránt, már két évtizede dolgozik szőlőtermelőkkel, és nagy Champagne Házakkal. Ez az a kölcsönös szenvedély, ami oda vezette őket, hogy egy új és különleges Champagne szelekcióval álljanak elő, egy olyan márkán keresztül, ahol a vizuális megjelenés azonnal magával ragad, és a legkifinomultabb ínyencek és minőségi Champagne-t kedvelő amatőrök közé vonzza be Önt.

8

 

 

unnamed-(1)

A Ployez-Jacquemart Házat 1930-ban Marcel Ployez és felesége Yvonne Jacquemart alapította, a Reims-hez közeli Ludes településen. A Ház egész lényege a folyamatos kiválóságra törekvés és azon figyelemre méltó képesség határozza meg, hogy igazán kiváló pezsgőket készítenek. Ezek a képességek már három generáción át öröklődtek. A termékeikben és örökségükben mélyen gyökerező büszkeség adja a tradicionális Champagne készítésük alapkövét. A Ployez-Jacquemart Champagne élvezete egyet jelent a páratlan Champagne iránti szenvedéllyel, és azokat célozza meg, akik igazán értékelik az élet örömeit. A Ployez-Jacquemart pezsgők megtalálhatók a gourmet éttermek borlistáin Franciaországban és szerte a világon, egyértelmű bizonyítékát adva a tökéletességre irányuló törekvésüknek.

po

 

 

JSeleque

Épernay-től pár km-re, Pierry-ben található a Jean Sélèque Champagne Ház, amit Henri és Françoise Sélèque alapított 1965-ben, és amit ma unokájuk, Nathalie Sélèque igazgat. A Chardonnay eleganciáját, frissességét, a Pinot Meunier gyümölcsösségével és a Pinot Noir intenzív, kifinomult aromáival harmóniában egyesítve, a szakértelmet és a különleges terroir-t ötvözve, kiváló és karakteres Champagne-t készítenek. A borász szakértelme, a szőlő és a szőlőtermesztés iránti szenvedély és tisztelet eredményezi azt, hogy minden szüret után kifinomult és komplex Champagne-t kínáljanak, a rajongók legnagyobb örömére.

js