A

Alapbor: vagy cuvée. A Champagne készítése során, házasítással alapbort állítanak elő, és a tirázslikőrt a másodlagos erjesztés folyamán adják hozzá. A pezsgők alapborának szánt szőlőket általában a teljes érettségnél korábban szüretelik, amikor a cukortartalmuk a teljes érettségnél alacsonyabb, a savtartalmuk viszont a cukortartalmukhoz képest relatíve magasabb, ami önmagában fogyasztva egy nem túl harmonikus bort ad, viszont a Champagne készítéshez ideális.

B

Baltazár: 12 literes Champagne palack, 16 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, a 3 napkeleti bölcs egyike.

Blanc de Blancs: (ejtsd: blan dö blan) Kizárólag fehér szőlőből, Chardonnay-ból készített Champagne. Tökéletes aperitif, könnyed, ásványos és elegáns.

Blanc de Noirs: (ejtsd: blan dö noár) Kizárólag kék szőlőből, Pinot Noirból és/vagy Pinot Meunier-ből készül. Kiválóan párosítható nehezebb ételekkel, karakteres és telt.

Brut: (ejtsd: brüt) Jelentése: különlegesen száraz. A pezsgő cukortartalma kevesebb, mint 12 g/liter. A legnépszerűbb, legtöbbet forgalmazott Champagne, minden alkalomra kiváló választás.

Brut Nature: (ejtsd: brüt natür) Jelentése: nyers pezsgő. Expedíciós likőr hozzáadása nélkül készül, ès kevesebb mint 3 g/liter a cukortartalma. Ezáltal csak kiváló minőségű cuvée alkalmas arra, hogy a hozzáadott cukor maszkírozása nélkül is különleges élvezetet nyújtson.

C

Chardonnay: (ejtsd: sárdonné) Fehér szőlőfajta, többnyire a Côte des Blancs régióban ültetett, ami virágos és ásványos ízjegyeket ad a Champagne-nak. A 100%-ban Chardonnay szőlőből készült Champagne-t „Blanc de Blancs”-nak is hívják, utalva arra hogy „fehér szőlő, fehér leve”, amiből készül.

Côte des Bar: (ejtsd: kót dé bár) Az egyik fő Champagne régió, amit a Szajna és az Aube folyó között elterülő alacsony dombok jellemeznek. Gyümölcsös ízű Pinot Noir szőlőfajta jellemzi.

Côte des Blancs: (ejtsd: kót dé blan) Az egyik fő Champagne régió, Épernay és Sézanne között terül el, jellemzően Chardonnay szőlőfajtával ültetett.

Cuvée: (ejtsd: küvé) vagy alapbor. A Champagne készítése során, házasítással alapbort állítanak elő, és a tirázslikőrt a másodlagos erjesztés folyamán adják hozzá. A pezsgők alapborának szánt szőlőket általában a teljes érettségnél korábban szüretelik, amikor a cukortartalmuk a teljes érettségnél alacsonyabb, a savtartalmuk viszont a cukortartalmukhoz képest relatíve magasabb, ami önmagában fogyasztva egy nem túl harmonikus bort ad, viszont a Champagne készítéshez ideális.

D

Degorzsálás: vagy seprőtlenítés. A Champagne palack nyakában a rázás után a dugóra leülepedett seprő eltávolítása, kézzel vagy gépesítve.

Demi Sec: (ejtsd: dömi szek) Jelentése: félszáraz. A pezsgő cukortartalma 33-50 g/liter közötti. Tökéletes tökéletes párosítás édesebb desszertekkel, marcipánnal, gyümölcssalátához, valamint nyáron igazi felüdülés jéggel szervírozva.

Dom. Pierre Pérignon (1639-1715): Az hautvilliers-i bencés apátság pincemestere, a legenda szerint a tradícionális Champagne készítés feltalálója.

Dosage: (ejtsd: dozázs) Az expedíciós likőr hozzáadásával beállítják a Champagne végleges cukortartalmát, és ezt a lépést hívják dosage-nak.

Doux: (ejtsd: du) Jelentése: édes. A Champagne cukortartalma 50 g/liter felett van.

E

Expedíciós likőr: A degorzsálás során a távozó seprő és Champagne mennyiségét palackonként az expedíciós likőrrel pótolják, amely különféle ízesítő anyagokat, óbort, konyakot, cukrot is tartalmazhat, és a Champagne cukortartalmának (dosage) beállítására szolgál.

Extra Brut: (ejtsd: extra brüt) Jelentése: abszolút száraz. A pezsgő cukortartalma kevesebb, mint 6 g/liter. Minőségi tétel, a legkiválóbb házak készítik, általában több évjárat cuvée-inek rafinált házasítása.

G

Grand Cru: (ejtsd: gran krü) Champagne területe tekintélyes, összesen közel 34 ezer hektár, ami 319 települést takar. Ezen települések vagy „cru”-k közül, mindössze 17 termőhely érdemelte ki a Grand Cru minősítést és további 42 a Premier Cru besorolást.

H

Házasított bor: Különböző alapborok (cuvée-k) kiválasztása, majd összekeverése a jobb minőség elérése céljából. A házasítás akkor eredményes, ha a borok kedvező tulajdonságai összegződnek, a hátrányosak pedig csökkennek.

J

Jeroboám: 3 literes Champagne palack, 4 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, Izrael egyik királya volt.

K

Kosher Champagne: (ejtsd: kóser) Különleges, és igen ritkán fellelhető champagne, ami precíz és munkaigényes folyamat eredménye. Azért, hogy a tiltott keveredést elkerüljék, a szőlőtőkék között nem teremhet más gyümölcs, vagy zöldség. Valamennyi eszközt, épületet felügyelet mellett kell megtisztítani, valamennyinek kósernek kell lennie.  Szüret idején kizárólag a szombattartó vallásos zsidó férfiaknak megengedett, hogy a termést betakarítsák, az eszközökhöz érjenek és a borkészítés szükséges műveleteit elvégezzék. A kóser Champagne készítéséhez tilos mindennemű állati eredetű termék használata. Előírás, hogy a hordókat háromszor kell megtisztítani, és a bort kizárólag csak új palackba szabad tölteni. Ha a Champagne nem így készül, többé már nem lehet kóser. Nagyon fontos a dugózás és a kupakkal való lezárás, mely folyamatok után már bárki hozzányúlhat az üveghez. Végül a rabbi aláírásával kerül forgalomba a Kosher Champagne. A palack felnyitása és a nyitott üvegből a pohárba öntés szintén szombattartó, vallásos ember feladata.

M

Magnum: Másfél literes palack. Ezt a palackot tartják a szakértők tökéletesnek a Champagne számára, mivel a normál és magnum palack nyakának átmérője megegyezik, ezért ugyanannyi levegő tud bejutni a palackba, viszont a magnum palackban kétszer annyi folyadék van, így arányában fele annyi oxigén éri, ami által a Champagne másodlagos erjedése tovább tart, és további aromákkal gazdagodhat. Ez ízben is érezhető különbséget eredményez, a magnum mindig teltebb, frissebb, különlegesebb, mint a normál palack.

Másodlagos erjesztés: Champagne készítésekor, a tirázslikőr hozzáadása után, az előzőleg előállított alapbor palackban történő erjesztése.

Matuzsálem: 6 literes Champagne palack, 8 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai ősatya volt, Ádám 8. utóda, Noé nagyapja. I. Mózes szerint 969 évet élt, innen származik a matuzsálemi kor kifejezés.

Melkisédek: 30 literes Champagne palack, 40 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, Szálem egyik királya volt.

Méthode Traditionelle: (ejtsd: métod tradiszionell) A hagyományos Champagne készítési módszer. Így készülnek azok a palackban erjesztett és érlelt pezsgők, amelyeknél a tirázslikőr cukortartalmának másodlagos erjesztése, valamint a seprőn érlelés is ugyanazon palackon belül zajlik le, továbbá a seprődugó kilövetése is a hagyományos vagy gépi degorzsálás útján történik.

Millésime: (ejtsd: millézim) vagy Vintage, évjáratos cuvée. Kizárólag különleges magas minőségű szüretet adó években készül, átlagosan 3-4 alkalommal egy évtizedben. Csak az adott év boraiból házasított cuvée, amit a palackon fel is tüntetnek, és amelyet legalább 3 évig, de sok esetben ennél jóval hosszabb ideig érlelnek.

Montagne de Reims: (ejtsd: montány dö rensz) Egy hatalmas plató, ami lágyan hajlik Reims és Épernay között. Elsősorban Pinot Noir-t termesztenek itt, de Pinot Meunier és Chardonnay is felfedezhető. Az ebben a térségben készített Champagne-nak ereje és teste van, és tökéletes nagyszabású ünnepségekre.

N

Nabukodonozor: 15 literes Champagne palack, 20 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, az Újbabiloni Birodalom második, legismertebb királya volt.

Non Vintage: (ejtsd: non vintédzs) vagy Non Millésime, nem évjáratos cuvée. Min. 15 hónapon át, de gyakran 3 évnél is tovább érlelik. Általában a három szőlőfajta házasítása, különböző évjáratokból. A Champagne házak minden évben készítenek Non Vintage Champagne-t, ami az adott házra jellemző stílust és ízvilágot hivatott képviselni.

P

Pinot Noir: (ejtsd: pinó noár) Elsősorban Montagne de Reims és a Côte des Bar lejtőin termesztik. Kék szőlőfajta, ami fehér levet ad. Piros bogyós gyümölcsök aromáit, karaktert és testet ad a Champagne-nak. A 100%-ban Pinot Noir szőlőből készült Champagne-t „Blanc de Noirs”-nak is hívják, utalva arra, hogy „kék szőlő, fehér leve” amiből készül.

Pinot Meunier: (ejtsd: pinó mönié) Egy másik kék szőlőfajta ami szintén fehér levet ad. Elsősorban Vallée de la Marne régióban termesztik, a teltség és gyümölcsösség jellemzi. A 100%-ban Pinot Meunier szőlőből készült Champagne-t „Blanc de Noirs”-nak is hívják, utalva arra, hogy „kék szőlő, fehér leve” amiből készül.

Premier Cru: (ejtsd: premié krü) Champagne területe tekintélyes, összesen közel 34 ezer hektár, ami 319 települést takar. Ezen települések vagy „cru”-k közül, mindössze 17 termőhely érdemelte ki a Grand Cru minősítést és további 42 a Premier Cru besorolást.

Prestige Cuvée: (ejtsd: presztizs küvé) Minden Champagne Ház a legjobb területeiről származó legkülönlegesebb cuvée-it felhasználva alkotja meg a tökéletes Champagne-t, amit Prestige Cuvée-nek hívnak. Legtöbbször egy adott, különleges évjárat boraiból házasítják, és hosszan érlelik. Luxus kivitelben és csomagolásban kerül az ínyencek és gyűjtők asztalára, tökéletes ajándék.

Primát: vagy Góliát. 27 literes Champagne palack, 36 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, filiszteus férfi volt, az utolsó óriások egyike. Dávid győzte le kettejük emlékezetes párviadala során, amikor egy parittyából elhajított kővel pontosan homlokon találta Góliátot, aki azonnal meghalt.

R

Rehoboám: 4,5 literes Champagne palack, 6 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, a Júdai Királyság első uralkodója a Kr. e. 10. században.

Rosé de l’Assemblage:  (ejtsd: rozé dö lasszamblázs) Champagne az egyetlen európai borvidék, ahol a Rosé pezsgők készítése a fehér- és a vörösborok házasításával engedélyezett. Ez a módszer a Rosé de l’Assemblage, amely a régióban a legelterjedtebb.

Rosé de Saignée: (ejtsd: rozé dö szenyé) A rózsaszín szín és piros gyümölcsös aromák a szőlő héj és lé rövid macerálási folyamatának eredménye, közvetlenül a préselés előtt. Miután mindezek az aromák harmonikusan illeszkednek, ez adja a “saignée”-t. A maceráció időtartama adja a Champagne színét, ez az oka annak, hogy ez évről évre eltér. Ez a Rosé Champagne néhány éve nagyon divatba jött.

S

Sabrage: (ejtsd: szábrázs) vagy szablyázás. Állítólag a napóleoni csaták óta művelik. Mielőtt a lovastisztek csatába indultak volna, már lóháton, szablyáikat kirántva, virtusból, egy csapásssal nyakazták le a Champagne palackokat.

Salamon: 18 literes Champagne palack, 24 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, Dávid fia, Izrael harmadik és legismertebb királya volt.

Sec: (ejtsd: szek) Jelentése: száraz. A pezsgő cukortartalma 17-32 g/liter közötti. Tökéletes párosítás libamájjal, kecskesajttal, krémesebb desszertekkel, valamint nyáron igazi felüdülés jéggel szervírozva.

Seprő: A palack aljára leszálló üledék, ami élesztőket, baktériumokat, borkövet, és más szilárd részeket tartalmaz.

Seprőtelenítés: vagy degorzsálás. A Champagne palack nyakában a rázás után a dugóra leülepedett seprő eltávolítása, kézzel vagy gépesítve.

Szalmanasszár: 9 literes Champagne palack, 12 normál palacknyi űrtartalommal. Bibliai eredetű név, az Újasszír Birodalom egyik uralkodója volt.

T

Tirázslikőr: A hagyományos Champagne készítési folyamat (méthode traditionelle) során használt “koktél”, amely az egyszer már kierjedt, száraz bort újabb erjedésre készteti. Az alapbort ezzel a likőrrel töltik palackba, majd koronazárral lezárják. A tirázslikőr bort, cukrot, élesztőt, az élesztőt életető tápanyagokat és derítőszert tartalmaz, és hatására alakulnak ki a hagyományos Champagne-ok buborékjai és sajátos élesztős ízjegyei. A palackban a nyomás így kb. 5-6 barra emelkedik az erjedési időtartam alatt.

V

Vallée de la Marne: (ejtsd: vallé dö lá márn) az egyik fő Champagne régió, jellemőzen Pinot Meunier szőlőfajtával ültetett.

Vintage: (ejtsd: vintédzs) vagy millésime, évjáratos cuvée. Kizárólag különleges magas minőségű szüretet adó években készül, átlagosan 2 – 3 alkalommal egy évtizedben. Csak az adott év boraiból házasított cuvée, amit a palackon fel is tüntetnek, és amelyet legalább 3 évig, de sok esetben ennél jóval hosszabb ideig érlelnek.