MI A MEGFELELŐ HŐMÉRSÉKLET ?

 

23

A nem évjáratos Champagne ideális fogyasztási hőmérséklete 8-10 °C, míg az évjáratos Champagne-t kicsit magasabb 10-12 °C-on fogyasztják. A Champagne-t nem szabad mélyhűtőben hűteni, mert a buborékoknak nem tesz jót a hirtelen hőmérséklet változás. Ha a lehető leggyorsabban akarjuk lehűteni, helyezzük sóval kevert jeges vízbe. A 8-10 °C fogyasztási hőmérséklet biztonságos tartása érdekében a Champagne palackot mindig víz és jég keverékével töltött pezsgősvödörbe helyezzük. Kalkulálhatunk azzal, hogy így a Champagne tízpercenként kb. 2 °C-ot hűl, míg ha melegebb, akkor nyitáskor könnyebben kilövi a dugót, és az ital kihabzik. Mint a boroknak általában, a Champagne-nak is kiegyenlített hőmérsékletű és páratartalmú, sötét, hűvös helyen való tárolásra van szüksége, hogy minőségét sokáig megőrizze. A nagy Champagne-ok tulajdonságaiknak köszönhetően (magas savtartalom, buborékok, testesség stb.) hosszú évekig, évtizedekig érlelhetők megfelelő körülmények között tárolva.

 

 

HOGYAN NYISSUK KI A PALACKOT ?

 

A pezsgősvödörből kivéve a palackot asztalkendővel megtöröljük. A borítófólia kupakját távolítsuk el, majd tekerjük ki a kosarat rögzítő hurkot, és lazítsuk meg a kosár lábait. Ezután egy gyors mozdulattal emeljük le a dugóról a kosarat, és egyből szorítsuk le a dugót a hüvelykujjunkal, számítván arra, hogy a palack előzőleg rázkódott a szállítás folyamán, miáltal a megnövekedett nyomás miatt a dugó esetleg magától kirepül. Az egyik tenyerünkkel a dugót szorosan átfogjuk úgy, hogy hüvelykujjunk a dugó fölé kerüljön, a többi pedig a palack nyakát szorítsa. A másik kezünkkel a palack testét tartva lassan forgatjuk a palackot, és a dugót lassan, az etikett szerint, egy halk szisszenéssel engedjük ki a palackból.

4

 

 

HOGYAN TÖLTSÜNK ?

 

5

A pezsgőspoharat célszerű kézben fogva úgy megtölteni, hogy a palack felé kb. 45 fokos szögben megdöntjük. Ezáltal a beletöltött Champagne a pohár oldalán végigcsorogva kevesebb szén-dioxidot veszít. Bár a magas, karcsú pezsgős flőte tetszetős, a Champagne igazán esztétikai élményt egy magas, tulipán alakú pohárban nyújt. A legnevesebb Champagne házakban is így kóstolják. Ez a forma elég széles az alján, hogy a Champagne kibontakozhasson és felfedje az ízét, eléggé szűk a tetején, hogy koncentrálni tudja az aromákat, és elég magas ahhoz, hogy a buborékok felfele gyöngyözésében is gyönyörködhessünk. A pezsgőspoharakat kb. félig töltsük, hogy az aromák kibontakozhassanak.

 

 

KÓSTOLÁS

 

Először is, legfontosabb tiszta lappal kezdeni – ne igyon kávét, vagy más italt, ami megváltoztathatja az ízlését, és kerülni érdemes az erős parfümöt is, ami az illatot befolyásolhatja.

A Megjelenés:
Kóstolás előtt tanulmányozza a Champagne színét. Vannak különböző árnyalatok, amelyek az életkor és a cuvée szerint változnak. Ezután vessen egy pillantást a buborékokra. Aprók és szépek? Sok van belőlük?

Az Illat:
Ezután szippantson egy nagyot a pohárba. Sok különböző aromát lehet azonosítani, még mielőtt belekóstolnánk a Champagne-ba. Különböző szőlőfajták általában különböző illatot mutatnak.

Az Íz:
Végül itt az ideje, hogy belekortyoljon. Itt állapíthatja meg, hogy a Champagne beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Érezni lehet az ital kiegyensúlyozottságát és frissességét. Ha körbeforgatja a szájában és az orron keresztül kilélegez, lehet, hogy ismerős ízeket tud beazonosítani.

A Champagne-nak vannak egészségügyi előnyei is, például antioxidánsban (poli-fenolokban) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink) is gazdag.

6

 

 

7

 

MIVEL FOGYASSZUK A CHAMPAGNE-T ?

 

7

Rengeteg étel és Champagne kombinációt találunk, a lista végtelen. A Champagne-ok közül a Brut Nature (nyers pezsgő) és az Extra Brut (abszolút száraz) típusút általában aperitifnek fogyasztják. Itt van egy kis útmutató, amely segíthet a választásban:

8

 

9

 

Bármely pillanat is legyen az, amely Champagne-t kíván, egy finom, jó minőségű szivar tökéletesen illik e hangulat világához.

A Champagne és szivar párosítás néhány előnye:

  • A buborékok tisztító hatással vannak az ízlelő receptorokra, ezáltal fokozza a szivar ízének élvezetét.
  • Az égetett szeszekhez (rum, whiskey) viszonyított alacsonyabb alkoholtartalom kifinomultabb aroma észlelést eredményez.
  • Míg egy fehér bor kompenzálhatja a szivar „umami” íz aspektusát, addig a Champagne frissítő hatással van a szájpadlásra.
10