HOGYAN KÉSZÜL A CHAMPAGNE?

A Champagne erőteljes illattal nem rendelkező, savas alapborból készül, ez franciául a „cuvée”. A lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra elkezdjék a cukor elfogyasztását, lebontását. A másodlagos erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják.

Többféle pezsgő készítési módszer ismeretes, de Champagne-ban szigorúan szabályozott módon kizárólag a legkifinomultabb módszert, az úgynevezett „Méthode Traditionnelle” vagy más néven „Méthode Champenoise” módszert alkalmazzák.

Ezen módszer során készülnek azok a palackban erjesztett és érlelt Champagne-ok, amelyeknél a tirázslikőr cukortartalmának másodlagos erjesztése, valamint a seprőn érlelés is ugyanazon palackon belül zajlik le, továbbá a seprődugó kilövetése is a hagyományos degorzsálás útján történik. A Champagne ezen eljárásnál ugyanabban a palackban kerül kereskedelmi forgalomba, mint amelyikben erjesztették és érlelték.

A pezsgőspalackokban keletkező seprőt a pezsgőmesterek rázóállványon, szakavatott mozdulatokkal a dugóra rázzák (ezt ma több helyen már géppel is végzik). Ezt követően a palackokat degorzsálják, am igazán izgalmas, hiszen az üvegek száját fagyasztó kádba teszik, így a seprő jégdugóvá dermed, majd ezt a palackban a másodlagos erjedésnek köszönhetően uralkodó mintegy 6 bar nyomással kilövetik. A degorzsálás során a távozó seprő és Champagne mennyiségét palackonként az expedíciós likőrrel pótolják, amely segítségével beállítják a végleges cukortartalmat, amelynek mértékét dosage-nak (dozázs) hívjuk, egy átlagos Brut Champagne-ban ez 8-12 gramm cukor/litert jelent. Készülnek azonban expedíciós likőr hozzáadása nélküli tételek, ezt Brut Nature-nak, azaz nyers pezsgőnek nevezzük, ízük markáns, feszes.

Ezután a palackot parafadugóval és drótkosárral lezárják, címkézik, végül csomagolják.

5n