HOL VAN CHAMPAGNE ?

Champagne Franciaország legészakabbi, leghűvösebb borvidéke. Párizstól keletre, mintegy 150 kilométerre található. Hűvös klíma, meszes talaj, savas alapborok, ez a terroir (ejtsd: teroár) titka. Troyes, Reims és Épernay városok Champagne tartomány kereskedelmi központjai.

5

 

MELYEK A 4 LEGFONTOSABB TERMŐTERÜLETEK ?

 

Montagne de Reims

Egy hatalmas hegyplató ami lágyan terül el nagyjából Reims és Epernay között. Elsősorban Pinot Noir szőlő található itt, de Pinot Meunier és Chardonnay is felfedezhető.
Grand Crus települések: Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Louvois, Mailly-Champagne, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzy, Verzenay.

Vallée de la Marne

A Marne folyó mindkét oldalán található szőlőtermő lankák, Aÿ településtől indulnak és Château-Thierry-n túl terülnek el. Jellemőzen Pinot Meunier szőlőfajtával ültetett.
Grand Crus település: Aÿ.

 

6
7

 

Côte des Blancs

A szőlőtermő területek északon Epernay-től indulnak és délen nagyjából Sézanne településig húzódnak. Jellemzően Chardonnay szőlőfajtával ültetett.
Grand Crus települések: Avize, Oger, Cramant, Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger, Oiry.

Côte des Bar

A Szajna és az Aube folyó között elterülő alacsony dombok jellemzik. Pinot Noir szőlőfajta terem elsősorban ezbben a régióban.
Grand Crus települések: Bar-sur-Aube. Bar-sur-Seine, Essoyes, Mussy-sur-Seine, Les Riceys.

 

cdb
9

 

table

 

10

 

MILYEN ÉGHAJLATI SAJÁTOSSÁGOK ALAKULTAK KI ?

A különböző területek és települések mikro-klímája egyesíti a különböző éghajlati, talajzati és a domborzati adottságokat, ami azt eredményezi, hogy óriási a sokszínűség a régión belül. Champagne régió északi elhelyezkedése azt jelenti, hogy a félig szárazföldi és óceáni éghajlat közösen teremt meg egyedülálló bortermelő feltételeket, ahol a szőlő megfelelő savtartalmat ér el, ami a Champagne termeléshez elengedhetetlen. A kontinentális időjárásra kettősség jellemző. Miközben nyáron biztosítja a magas számú napsütéses órákat, aközben a téli súlyos fagyokért is felelős. Az óceáni időjárás alacsonyan tartja a hőmérsékletet, és általában nincs jelentős ingadozás az egyes években.

Együttesen ez a kettős időjárás biztosítja, hogy állandó, de mérsékelt csapadék megfelelő mennyiségű vizet ad a szőlőnek, hogy jó minőségű gyümölcs teremhessen.

Nyáron a sok napsütés, a viszonylag egyenletes hűvös időjárás és a folyamatos csapadék biztosítja, hogy a szőlő nem lesz túl édes, azáltal hogy túlérik. Tulajdonképpen ez a hosszan elhúzódó érési folyamat eredményezi azt a Champagne régióban, hogy a teltség és a savasság egyensúlyban legyen, ami a minőségi és a hosszú élettartamú bor termelésének kulcsa.

 

11