MI AZ A CHAMPAGNE ?

„Champagne. In victory, you deserve it. In defeat, you need it.”   –   „Champagne. Győzelem idején, megérdemeljük. Vereségkor, szükségünk van rá.” 

Napoleon Bonaparte

Champagne-nak azt a különleges pezsgőfajtát nevezzük, amit a nevéhez híven kizárólag Franciaország Champagne tartományában, szigorú előírásoknak megfelelően készítenek. Szabályozzák, hogy milyen módon kell metszeni a tőkéket, mennyi lehet egy adott területen a terméshozam, és a szőlőt hogyan kell préselni. A borászok a szőlőfajtákat különböző arányokban házasítják, hogy tökéletes eredményt érjenek el. Mindegyik fajta különböző tulajdonsággal ruházza fel az elkészült Champagne-t.

12

 

 

HONNAN ERED A CHAMPAGNE ?

A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. A legenda szerint, az első pezsgőt 1670-1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője Dom. Pierre Pérignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.

13

 

MILYEN SZŐLŐFAJTÁKAT HASZNÁLNAK ?

A Champagne-t túlnyomórészt három különböző szőlőfajtából készítik – Pinot Noir, Chardonnay és Pinot Meunier. Nagyon ritkán felhasználnak Pinot Blanc, Arbane, Petit Meslier és Pinot Gris szőlőfajtákat is – bár ezek csak a telepített szőlők elenyésző arányát, kb. 0,3%-át adják.

 

PINOT NOIR (az ültetvények 38%-a)

Elsősorban Montagne de Reims és Côte des Bar lejtőin termesztik. Kék szőlőfajta, ami fehér levet ad. Piros bogyós gyümölcsök aromáit, karaktert és testet ad a Champagne-nak.

PINOT  MEUNIER (az ültetvények 32%-a)

Egy másik kék szőlőfajta ami szintén fehér levet ad. Elsősorban Vallée de la Marne régióban termesztik, a teltség és gyümölcsösség jellemzi.

CHARDONNAY (az ültetvények 30%-a)

Fehér szőlőfajta, többnyire a Côte des Blancs régióban ültetett, ami virágos és ásványos ízjegyeket ad a Champagne-nak.

2n

 

MILYEN CHAMPAGNE TÍPUSOKAT KÜLÖNBÖZTETÜNK MEG ?

Különböző ízvilággal rendelkező Champagne-ok léteznek, és minden Champagne Ház széles választékot kínál, amelyek az adott Ház saját stílusát tükrözik. Emiatt a bőséges kínálat miatt fontos, hogy tisztában legyünk miben is különböznek az egyes típusok. Ha kíváncsi, hogy Vintage vagy Non Vintage, Brut vagy Demi Sec, fehér vagy Rosé, tradícionális házasítás vagy 100% Chardonnay Champagne ízlene Önnek leginkább, akkor az alábbi rövid bemutatás segíthet a döntésben.

 

PRESTIGE CUVÉE

Minden Champagne Ház a legjobb területeiről származó, legkülönlegesebb cuvée-it felhasználva alkotja meg a tökéletes Champagne-t, amit Prestige Cuvée-nek hívnak. Legtöbbször egy adott, különleges évjárat boraiból házasítják, és hosszan érlelik. Luxus kivitelben és csomagolásban kerül az ínyencek és gyűjtők asztalára, tökéletes ajándék.

NON VINTAGE (NV)

Nem évjáratos cuvée. Min. 15 hónapon át, de gyakran 3 évnél is tovább érlelik. Általában a három szőlőfajta házasítása, különböző évjáratokból. A Champagne Házak minden évben készítenek Non Vintage Champagne-t, ami az adott házra jellemző stílust és ízvilágot hivatott képviselni.

VINTAGE

Évjáratos cuvée. Kizárólag különleges, magas minőségű szüretet adó években készül, átlagosan 4-5 alkalommal egy évtizedben. Csak az adott év boraiból házasított cuvée, amit a palackon fel is tüntetnek, és amelyet legalább 3 évig, de sok esetben ennél jóval hosszabb ideig érlelnek.

 

BLANC DE BLANCS

Kizárólag fehér szőlőből, Chardonnay-ból készített Champagne. Tökéletes aperitif, könnyed, ásványos és elegáns.

BLANC DE NOIRS

Kizárólag kék szőlőből, Pinot Noirból és/vagy Pinot Meunier-ből készül. Kiválóan párostható nehezebb ételekkel, karakteres és telt.

ROSÉ

Az utóbbi évek egyik legdivatosabb Champagne típusa. 2 típust különböztetünk meg, aszerint hogy fehér- és a vörösborok házasításával készült (rosé de l’assemblage) vagy macerálással készült (rosé de saignée) Champagne-ról beszélünk.

 

3n

 

CUKORTARTALOM („DOSAGE”) SZERINTI TÍPUSOK

 

BRUT NATURE

Nyers pezsgő. Expedíciós likőr hozzáadása nélkül készül, és kevesebb mint 3 g/liter a cukortartalma. Ezáltal csak kiváló minőségű alapbor alkalmas arra, hogy a hozzáadott cukor maszkírozása nélkül is különleges élvezetet nyújtson.

EXTRA BRUT

Abszolút száraz. A Champagne cukortartalma kevesebb, mint 6 g/liter. Minőségi tétel, a legkiválóbb házak készítik, több évjárat cuvée-inek rafinált házasítása.

BRUT

Különlegesen száraz. A Champagne cukortartalma kevesebb, mint 12 g/liter. A legnépszerűbb, legtöbbet forgalmazott tétel, minden alkalomra kiváló választás.

EXTRA DRY

Nagyon száraz. A Champagne cukortartalma 12-17 g/liter.

SEC vagy DRY

Száraz. A Champagne cukortartalma 17-32 g/liter közötti. Tökéletes párosítás libamájjal, kecskesajttal, krémesebb desszertekkel, nyáron igazi felüdülés jéggel szervírozva.

DEMI SEC

Félszáraz. A Champagne cukortartalma 33-50 g/liter közötti. Tökéletes párosítás édesebb desszertekkel, marcipánnal, gyümölcssalátához, valamint nyáron igazi felüdülés jéggel szervírozva.

DOUX

Édes. A Champagne cukortartalma 50 g/liter felett van.

4n