14

A Sabrage-t (magyarul talán szablyázásnak lehetne fordítani) állítólag a napóleoni harcok óta művelik. Mielőtt a lovastisztek csatába indultak volna, már lóháton, szablyáikat kirántva, virtusból, egy csapásssal nyakazták le a Champagne palackokat. Így akartak imponálni a fiatal és csinos Madame Cliquot-nak, a Veuve Cliquot Champagne Ház tulajdonosának, aki előtte szívélyesen vendégül látta őket.

Egy ekkora kard forgatása lenyűgöző tud lenni, de egy Champagne palackot egyáltalán nem nehéz lenyakazni, ha a megfelelő technikát alkalmazzuk. Mintegy 5-6 bar nyomás feszíti a palackot, ami a hosszú erjesztési folyamat alatt keletkezik. A trükk az, hogy finoman megkoccintjuk a palackot a leggyengébb pontjánál, és a benne lévő nyomás elvégzi a többit. Az üvegnek két gyenge pontja van, ott ahol az üvegen mindkét oldalon függőlegesen végigfutó illesztési vonalak a tetején lévő körgyűrűhöz érnek. A szablyát óvatoson végigcsúsztatjuk az egyik illesztés mentén, és a csapást határozottan kivezetjük a palack nyakán túl (mint a teniszben a fonáknál), így az üveg körgyűrű lepattan a palack nyakáról, és a dugóval együtt kb. 10 m-re elrepül. A palackból felszabaduló nyomás és az ezzel együtt kifutó Champagne biztosítja, hogy nem kerül vissza egy darab szilánk se a palackba, és ügyesen, a palackot kb. 30 fokos szögben tartva, nagyon kevés nedű veszik kárba.

A dolgok azonban rosszul is elsülhetnek, ha néhány apró szabályt nem tartunk be, így fontos, hogy pontosan tudjuk, mit kell tenni, mielőtt otthon is kipróbálnánk ezt a technikát:

 • Ellenőrizze, hogy a palack hőmérséklete nem túl hideg és nem túl meleg. Ha az üveg túl hideg, az üveg szerkezete meggyengül és könnyebben összetörhet. Néha, ha az üveg túl meleg, a dugó magától kipukkan mielőtt lecsaphatnánk, ami így egy kis csalódást okoz.
 • Mindig csak Champagne palackot próbáljon nyakazni, másféle pezsgőt vagy habzóbort ne. A Champagne Házak sokkal jobb minőségű, keményebb üveget használnak, ami kevésbé valószínű, hogy összetörik.
 • Mindig csak szabványos formájú palackkal próbálkozzon. Azok a palackok, amiknek hosszú vékony nyaka van (pl. Ruinart), a palack testéhez viszonyítva, könnyebben összetörnek, mert a hosszú nyak kevésbé ellenálló a nyomással szemben.
 • Ne csapjon erőset! Ez is azt eredményezheti, hogy a palack nyaka lentebb törik meg, ezáltal kárba vész az értékes nedű. Nem kell más, mint egy könnyed csúsztatás a palack mentén elegánsan kivezetve.
 • Ha a megfelelő technikát alkalmazza, de a palack 3-4 próbálkozás után sem adja meg magát, ne erőltesse. Valószínűleg anyaghibás lehet az üveg. Ha tovább folytatja, és erősebbeket üt, azt kockáztatja, hogy a palack összetörik.
15

A Champagne Sabrage folyamata lépésenként:

 1. lépés: Vegyen egy behűtött, de nem jéghideg palack Champagne-t, illetve szablya helyett egy nagyobb kés is megteszi.
 1. lépés: Csupaszítsa le a palack nyakát borító fóliát, majd egy gyors mozdulattal emelje le a dugóról a kosarat, és egyből tegye a hüvelykujját a dugóra, nehogy véletlenül kipukkanjon. Legyen óvatos, és még véletlenül se irányítsa a dugót emberek felé.
 1. lépés: Keresse meg az egyik illesztést.
 1. lépés: Tartsa a palackot erősen, minél közelebb az aljához, kicsit felfele irányítva, a vízszinteshez képest kb. 30 fokos szögben.
 1. lépés: Fektesse a kardot (vagy kést) a palackra úgy, hogy a tompa éle mutasson a nyak fele, illetve a kard lapja és az üveg hossztengelye derékszöget zárjon be. Ezt a szöget tartva, próbáljon meg 1-2 óvatos próba húzást, az illesztés mentén a körgyűrűnél megállítva. Győződjön meg róla, hogy senki nem áll a dugó útjában.
 1. lépés: A próbahúzások után egy határozott mozdulattal csúsztassa végig a szablyát az illesztés mentén, és vezesse ki a mozdulatot a palack nyakán túl, mint teniszben a fonák esetén. Egy apró pukkanást fog érezni, ahogy a körgyűrű elválik az üvegtől és elszáll a dugóval.
 1. lépés: Tartsa a palackot továbbra is 30 fokos szögben 1-2 másodpercig. Ezáltal több levegő tud beáramlani az üvegbe, és kevesebb Champagne fog kihabzani. Töltsön egy pohár frissen gyöngyöző Champagne-t, és egészségére !

Az alábbi oktatófilm is segítségére lehet a megfelelő technika elsajátításában: