Tudtad-e, hogy… ?

1

… Marilyn Monroe, életében legalább egyszer vett Champagne fürdőt. Az életrajzírója szerint 350 palackkal töltötték meg a kádat, bár valószínűleg nem a fogyasztásra szánt ideális 8-10 °C-os hőmérsékleten.

 

 

… Átlagosan 28.000 palack Champagne-t szervíroznak a wimbledon-i teniszbajnokságon minden évben.

2

 

 

3

… A 19. századi Angliában a nagyvilági piperkőcök úgy tartották, hogy Champagne-nyal legpraktikusabb polírozni a cipőiket. Ezalatt, az orosz úri mecénások az általuk támogatott balerina sikeres előadását oly módon ünnepelték, hogy a Champagne-nyal teletöltött balettcipőt emelték tósztra, és ürítették fenékig.

 

 

… James Bond is elkötelezett híve a Champagne-nak, filmjeiben legalább 35 alkalommal fogyaszt belőle, többször mint whiskey-ből, martini-ből vagy egyéb italból.

4

 

 

5

… Öt üveg Champagne-ban annyi buborék van, mint ahány csillag a Tejútrendszerben. Tudományos számítások szerint, mintegy 49 milliárd buborék található egy üveg Champagne-ban, kicsivel kevesebb, mint a Tejút csillagainak 1/5-e.

 

 

… A Stanford Egyetem kutatói letesztelték az egyik legnagyobb pezsgővel kapcsolatos tévhitet, és arra a következtetésre jutottak, hogy a felbontott Champagne palackba helyezett kiskanál egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a benne lévő szén-dioxidot megtartsa. Szerencsére, erre a célra már kiváló palack zárak kaphatók.

6

 

 

7

… A legenda szerint, a korabeli viktoriánus Champagne poharat Marie-Antoinette kebléről formázták, egy viaszforma segítségével, férjének XVI. Lajosnak születésnapi ajándékául. Bár a pohár elegáns és érdekes, az igazság az, hogy a hosszúkásabb Champagne flőtében tovább megmaradnak a buborékok, így emiatt ez utóbbi praktikusabb választás.

 

 

… A francia kormány úgy vélte, hogy a Champagne régió és a nevét hordozó pezsgő annyira kiemelt jelentősséggel bír, hogy fel kellene venni az UNESCO Világörökség listájára, ami 2015. júliusában meg is történt.

8

 

 

9

… A Champagne locsolás hagyományát, az 1967-es Le Mans-i 24 órás verseny győztese, Dan Gurney teremtette meg. 2000 és 2015 között a G.H. Mumm Champagne Ház 3 literes Jeroboam palackjait használták az ünnepelésre. A muzulmán többségű ország, Bahrein viszont 2004-ben betiltotta a Champagne locsolást a F1 dobogóin, és helyette alkoholmentes pezsgőt használnak erre a célra.

 

 

… A híres Cristal Champagne-t először 1876-ban II. Alexander-nek, Oroszország Cárjának készítették, és sokak szerint ez volt a legelső Prestige Cuvée. Tartva egy esetleges merénylettől, az volt a cár kérése, hogy a Champagne palack átlátszó legyen, megakadályozva ezzzel, hogy pokolgépet rejtsenek el benne, ami egy hagyományos sötétzöld üvegben könnyebben kivitelezhető. Louis Roederer megbízásából, egy flamand üvegfújó mester ólomkristályból készített átlátszó, lapos fenekű pezsgősüveget. Így vált ez a Champagne azóta “Cristal” néven ismertté.

10